Коротко про автора

Цей блог Українця та буковинця Михайла Павлюка, який ділиться своїми думками про суспільно-політичні події в Україні та Буковині, а також роздумами на особисті (приватні) теми.

Кандидат політичних наук, викладач кафедри міжнародних відносин Факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету. Євроатлантист. Активіст. Оптиміст.

понеділок, 25 липня 2016 р.

На передодні великих релігійних та державних свят можна очікувати чергових провокацій.


На передодні великих релігійних та державних свят можна очікувати чергових провокацій з боку Російської Федерації, кажуть політологи. Зокрема мова йде про розповсюдження фейкової інформації. Для нашого регіону характерні так звані «інформаційні вкиди» з румунського питання.
На Буковині - понад сто тисяч румунів. Вони компактно проживають у Герцаївському, Глибоцькому, Сторо¬жи¬нецькому, Ново¬сели¬цькому районах. Чимало сіл практично румуномовні, тож у їхніх навчальних закладах освітній процес організовано теж румунською. Аби розвивати культуру та не втратити етнічні традиції громадські організації та товариства організовують різноманітні заходи. Однак, попри це час від часу в пресі з’являється інформація про те, що румуни Буковини вимагають автономії.
Політолог Михайло Павлюк каже, національне питання у політичних іграх завжди одне з найбільш використовуваних технологами. Однак, такі повідомлення часто виявляються погано-продуманою провокацією.

Михайло ПАВЛЮК - політолог:

«Крім фінансового ресурсу, який зовні, і не складно здогадатися з якої країни, він походить, не має ніякого іншого ресурсу, який міг розвинути цю проблему тут на Буковині. Немає ні ідеологічної складової, немає людського серйозного ресурсу, який би це підтримав. В кінці кінців немає навіть організаційної складової. Чому немає ідеології? Тому, що вони не можуть сформувати чітко проблему. Скажімо, в Криму була сформована десятиліттями думка про те, що начебто там є російський народ задавлений, який ущемлений у своїх свободах, то на Буковині цього немає. І немає сформованої концепції. В що люди мають вірити, якщо вийдуть на вулицю і схочуть утворити нову формацію. Людського ресурсу немає, бо фактично є достатньо створені умови для реалізації культурних та безпекових потреб.»

Традиційно такі «інформаційні вкиди» з’являються напередодні великих релігійних або ж державних свят.

Михайло ПАВЛЮК – політолог:

«Те, що відбувається зараз в Україні є плановою спробою, зовні дискредитувати українську владу разом з тим український суверенітет, територіальну цілісність, і власне як таку політичну незалежність. І робиться вочевидь це свідомо напередодні 25-ї річниці Незалежності України, напередодні великого релігійного свята робиться через ось ці походи віруючих. Робиться це для того, щоб розхитати ситуацію на релігійному грунті, показати, що ми абсолютно різні і очевидно те, що на Буковині відбувається. це таке видування в інформаційний простір теж бажання розхитати ситуацію. Мета очевидна – створити в людей недовіру, потім посіяти страх і на фоні того, що відбувається не тільки в Україні, але й в Європі, спровокувати відчуття небезпеки за своє життя, за перебування в соціумі з тим, щоб таке суспільство було легко керованим і легко піддавалося на провокації, в тому числі інформаційні.»

Фахівці радять будь-яку інформацію завжди перевіряти. Ознайомлюватися з кількома джерелами, звертати увагу на посилання на джерело повідомлення і менше довіряти соціальним мережам.
Т.Микитюк

22.07.2016 16:40
http://www.bukodtrk.gov.ua/index.php?newsid=10657

Немає коментарів:

Дописати коментар